Nu am încredere în cuvintele mari


Cuvintele mari sau termenii maximi vor fi prezentate prin definirea lor și lipsa lor de încredere. Pentru a da o definiție este nevoie ca să le enumerăm și anume: adevăr, libertate, independență, ideal sau perfecțiune. De asemenea cuvintele mari sunt: superb, extraordinar, magnific, incredibil sau oribil.

Răspunzând lipsei de încredere a primelor cuvinte putem afirma că sunt subiectivi. Practic există adevărul meu și al celorlalți, fiecare luat în parte. Într-o lume în care contemporană a vinde libertatea este ideal, dar nu adevărat. Poate doar persoanele din închisoare cunosc într-adevăr lipsa libertății. În restul aspectelor vieții noastre avem libertatea de gândire fără prejudecăți, dar în rest considerăm că libertatea nu numai că este după placul fiecăruia și este chiar utopica. Virtual sau prin cărți ni se transmit opinii pe care le preluăm, iar deciziile în democrație sunt votate. Libertatea de deplasare este în dependență de mijloace de transport și regăsindu-se la forma sa pură numai dacă mergem singuri pe jos. Ajungem astfel în strânsă dependență de oameni, de lucruri sau de facturi. Putem să ne considerăm în mentalitatea adolescentului rebel care fuge de acasă chiar dacă locuiește singur. Binenteles că termenul de perfecțiune sau om perfect nu există oricât am dori noi să urcăm momente sau oameni pe un piedestal. Mai devreme sau mai târziu tot vor cobora de acolo sfaramandu-ne în funcție de grandoarea monumentului. În aceeași ipostază este și cuvântul ideal pentru că de fapt denotă tot o stare de bine la nivel ridicat.

Mai mult lipsa de încredere în oamenii care folosesc cuvinte mari este bazată și pe faptul că sunt ei de fapt oamenii extremelor. În sensul în care sunt caracterizați de psihoza care se manifesta prin schimbări bruște și nejustificate de stare sau de comportament. Intrând în contact cu acest tip de oameni ne vom simți ca în Rai și nivelul de a ne aduce pe pământ este brusc și fără preaviz ajungând într-un fel de Iad propriu. Cuvintele acestea mari denotă astfel o lipsă de echilibru și un grad ridicat de narcisism sau egocentrism. Nu în ultimul rând și aceste cuvinte au o într-o proporție covârșitoare un nivel mare de subiectivism. Ceea ce nu este chiar atât negativ, dar este în funcție de opinia, starea, nevoia și capacitatea fiecăruia dintre noi.

Prin urmare dacă dorim echilibru sau relații sănătoase cu ceilalți oameni sunt de evitat aceste cuvinte mari. În privința termenilor mari fiecare poate să le stabilească în nota sa proprie subiectivă cu o nuanță de obiectivism după priceperea și limita sa. Cel puțin conștientizând aceste aspecte ne putem crește iluzia libertății și a unei lumi aflate tot mai departe de consecvență și echilibru. Prea mult sunt în sângele nației noastre proverbele cu “nunta la bucurie și înmormântarea în cazul eșecurilor” sau “am zis și nu am dat cu parul”. Cel puțin acum am dat numai cu anumite cuvinte subiective și în cadrul actual al cercetării…

Published by PaulOvi

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: