Povestea globurilor pentru bradul de Crăciun


Despre globurile de Crăciun se ştie că au o istorie de mai bine de un secol şi jumătate şi ele îşi au originea în Europa, într-un orăşel montan din Germania pe nume Lauscha, fiind create pe la 1847.

Până atunci, localnicii împodobeau bradul cu alt fel de globuri, naturale, respectiv nuci şi mere.

În anul pomenit mai sus, un localnic pe nume Martin, care muncea la un atelier de sticlă, nu a avut nici mere şi nuci să împodobească bradul de Crăciun tradiţional şi de teamă să nu-şi dezamăgească copiii a confecţionat din sticlă roşie şi aurie globuleţe care să imită alimentele amintite.

Ideea a plăcut şi locuitorilor din oraş, care de atunci au folosit ca ornamente pentru brad globurile magice.

🎈Aceste ornamente de Crăciun au început ceva mai târziu să fie exportate şi în alte părţi ale Europei, dar mai ales peste ocean.
Astfel, în 1880, afaceristul american F.W.Woolworth a descoperit atelierele din Lauscha în timpul unei vizite în Germania şi a făcut o mare avere prin importarea ornamentelor de sticlă în SUA.

🎄🎈De la acel moment, globurile de Crăciun au început să fie produse la scară industrială, iar tehnicile de lucru au evoluat de la simple ornamente, la globuri pictate manual, pentru a deveni mult mai atractive.

🎈🎈🎈Istoricii consemnează în America sfârşitului de secol XIX peste 1.000 de magazine unde se comercializau globuri de Crăciun.🎈🎈🎈

🎈🎈Însă localitatea Lauscha, unde s-au confecţionat pentru prima dată globurile de Crăciun, a rămas celebră şi în perioada dintre cele două războaie mondiale .Aici s-a înfiinţat prima şcoala unde se predă arta prelucrării sticlei şi totodată tehnicile de fabricare a ornamentelor pentru Crăciun.

🎈💥🎈În ziua de azi, încă mai există 20 de ateliere de sticlă în Lauscha, care produc globuri de Crăciun.🎄
(sursa- adevărul)

Published by PaulOvi

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: