Unde zboară păsările călătoare toamna ?


Toamna este momentul în care putem urmări turme de păsări migratoare care merg în țări mai calde. Unde zboară păsările pentru iarnă și care păsări sunt considerate migratoare? Păsările care preferă să rămână iarna în regiunea lor sunt numite sedentare. Printre aceștia se numără porumbeii, vrăbiile și acelea a căror grăsimi sunt capabile să reproducă descendenți în înghețurile cele mai mari.
Există păsări nomade – zboară doar pe vreme rece foarte severă și în timpul unei ierni relativ calde, pot rămâne în regiunea lor. Ciorile cu capotă și turnurile rătăcesc în regiunile nordice și rămân sedentare în regiunile sudice. Unele păsări rătăcesc numai în anii nefavorabili pentru hrana lor, de exemplu, dacă semințele plantelor de conifere nu au fost produse suficient, printre următoarele specii: codobatură, roșcat, robini, cucii,
grauri,grangur, cinteze și altele.
Motivul migrației lor este lipsa hranei, dispariția omizilor și larvelor în timpul iernii și alte insecte care stau la baza dietei păsărilor. Aproximativ jumătate din păsările din pădure vor zbura pentru iarnă, dar din tundră sau taiga, din zonele mlăștinoase, aproape toate tipurile de locuitori cu pene vor merge în locuri de iarnă calde.

Atunci când aleg unde să zboare pentru iarnă, majoritatea speciilor vor prefera condiții familiare. Locuitorii pădurilor vor alege terenuri forestiere pentru iernat, pajiști – pajiști sau câmpuri, locuitorii de stepă vor găsi un nou loc de reședință în stepe. Aici vor găsi alimente și mobilier familiar, asemănător cu cele la care erau acasă..

Alegând unde să zboare, păsările vor fi ghidate atât de destinația finală – locul iernării viitoare, cât și de oportunitatea de a se hrăni în timpul călătoriei lungi. Prin urmare, traseul păsărilor migratoare nu se desfășoară în linie dreaptă către locul de iarnă, ci conține diverse coturi, viraje și tabere unde se odihnesc și mănâncă. În ruta zborului lor, vor adera, de asemenea, la terenul obișnuit – păduri, câmpuri, stepe. Dacă calea trece prin deșerturi – Karakum, Sahara, deșertul libian – speciile migratoare tind să zboare prin aceste locuri cât mai repede posibil.

Păsările sunt ghidate de un instinct inconfundabil – uneori animalele tinere care nu cunosc drumul zboară mai devreme decât indivizii mai experimentați. În timpul zborului, păsările schimbă semnale ca un ecou. Unele specii zboară în timpul zilei, în timp ce altele preferă să călătorească noaptea și să se odihnească în timpul zilei. De obicei, femelele și masculii călătoresc în același timp, cu excepția cintezelor (femelele lor zboară mai devreme pentru iarnă) și a berzelor (masculii lor ajung în habitatele lor permanente mai devreme decât femelele).

Tocmai acele specii de păsări se hrănesc cu insecte care părăsesc cuiburile eclozionate înainte de primăvară. Rândunicile pleacă imediat ce se apropie toamna, în august, cu primele nopți de frig. Lebedele, rațele și gâștele sălbatice sunt ultimele care zboară spre zonele de iarnă: acest lucru se întâmplă atunci când temperatura scade sub zero, râurile sunt acoperite cu o crustă de gheață și furajele devin imposibile..

Traseul migrației păsărilor este cu atât mai impresionant. Rațele sălbatice merg în Balcani, lebedele zboară spre Grecia și Marea Britanie. Graurii merg pe coasta mediteraneană. Codobaturile zboară în Africa sau Asia; de asemenea, aleg adesea India pentru iernare. Sturzii iubesc iarna în Franța, Spania, Portugalia, Italia. Macaralele merg mai departe – în Egipt, spre râul Nil. Altele zboară de la râul Moskva și râul Oka prin Siberia spre sudul Chinei.

Pentru a determina unde zboară păsările pentru iarnă, ornitologii folosesc metoda de inel. Se știe că unele păsări de apă iarnă în Rusia. Bufnița albă din tundră zboară în pădurea centrală rusă-stepă, pescărușii vor merge în Marea Azov sau în sudul Mării Caspice. Multe păsări migratoare aleg Turkmenistanul, Kârgâzstanul, Azerbaidjanul pentru iernare. Acolo există acumulări mari de cinteze, rațe, gâște, în perioada de iarnă, iar rezervele sunt create special în aceste regiuni. Există un caz unic – rațele polare zboară spre Antarctica pentru iernare, datorită prezenței hranei, care este tipică pentru apa rece din Antarctica.

Viteza de zbor
Viteza de zbor a păsărilor în timpul migrației este relativ scăzută. Una dintre cele mai lente este prepelița – zboară cu o viteză de aproximativ 40 km / h, printre cele mai rapide se numără rapidul negru (160 km / h). Dar, mult timp în timpul zborului, păsările pot petrece parcarea și, în general, călătoriile lor lungi – de exemplu, în Africa – pot dura 2 – 4 luni. Viteza zborului de primăvară odată cu revenirea speciilor migratoare este mai mare – primăvara păsările se întorc mai repede acasă decât atunci când pleacă toamna.

Astfel peste aproape o lună se vor întoarce păsările călătoare. Pentru a da un exemplu rândunelele au vreo 20 de grame dar au parcurs mai mult de 5000 de kilometri în zbor. Au depășit desertul Sahara ,au traversat marea Mediterană fără măcar să se poată odihni. Au luptat împotriva tulburărilor și vânturilor de furtună.
Au făcut ceva extraordinar și toate acestea ca să vină să se reproducă chiar în acel colț al casei noastre,sub acoperiș.
0 singură rândunică poate consuma până la 850 de muște și țânțari pe zi.
Nu există insecticid mai eficient și mai ecologic.
Să facem să se simtă binevenite la noi ,ele ne-au ales pe noi.

Surse: Rum.AnimaleFans.ru

Pagina de Facebook “Știai că?”

Published by PaulOvi

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: