Viața unui cadru didactic


Ca locuitori ai României avem multe prejudecăți și păreri generalizate despre multe profesii. Ca exemplu putem ca să afirmăm ceea ce mulți oameni cred despre cadrele didactice, fie că sunt educatori, învățători sau profesori. “Ce le trebuie tot măriri de salarii când nu fac nimic?” ar fi o părere generală a unor oameni. Mai mult sunt și profesori din cauza căruia este generalizată părerea de șpăgari. În acest sens este cazul profesorului de la un liceu din Luduș, județul Mureș, care lua șpagă din partea elevilor pentru ca elevii săi să promoveze clasa.

În acest sens vrem ca să luăm exemplul unui cadru didactic conștiincios care, chiar dacă lucrează numai 18 ore pe săptămână, nu primește decât foarte puține materiale didactice de la stat. Atunci din banii proprii cumpăra top-uri de hârtie pentru a face fișe de lucru, planșe și orice alte materiale didactice. Să nu credem că acestea se confecționează în câteva minute ci cer pentru a fi fabricate chiar și câteva ore în programul său liber. De asemenea este nevoie ca să se mai pregătească pentru fiecare lecție în parte exact ca un elev. Dacă dorește mijloace moderne va duce propriul laptop pentru că școala nu este dotată decât cu foarte puține laptop-uri. Pentru contestatarii cadrelor didactice ar fi recomandabil ca după pregătirea temeinică a unor lecții de către un cadru didactic să vedem din partea elevilor indolența, obrăznicia și justificările motivului pentru care nu învață. “Pe vremea mea erau într-adevăr profesori” este o vorbă populară. Numai că pe vremea lor profesorii puteau pedepsi obrăznicia elevilor prin absențe cu roșu în catalog, la trei absențe cu roșu se scădea media la purtare sau corecții fizice. Nu suntem adepții corecțiilor fizice, dar cel puțin atunci elevii și părinții mai aveau o conștiință și un respect adresat cadrelor didactice. De câte ori nu au fost profesori trași la răspundere de elevi în mod foarte obraznic și mai ales de părinți. “Copilul meu acasă știa lecția” sau “Copilul meu acasă nu se comporta așa” sunt vocile părinților. Poate că acasă părinții pot ca să pedepsească astfel un elev decât poate ca să o facă un profesor la școală. În cazul numai unei încurajări sincere sau a unei palme adresată elevului de către profesor urmează vizite de la părinții revoltați, inspectorat ca și comisie de constatare precum și din partea poliției. Pentru a nu mai menționa că pot ca să fie filmați oricând pentru a ajunge pe internet sau subiect pe la televiziuni. Să nu credem că apară cineva cadrele didactice în această situație. Nici o vorbă pomenita în mod altruist în acest sens.

Din toate aceste motive ar trebui ca să vedem dezamăgirea unui cadru didactic debutant în sistemul de învățământ românesc. Diferența de la cer la Pământ dintre ceea ce este pregătit un elev pe băncile facultății și realitatea din școli. Numai că să nu ne închipuim că totul este negativ în învățământ pentru că feedback-ul pozitiv primit din partea elevilor este mult mai deosebit decât acela din alte meserii. Să vedem elevii care se străduiesc și care își îmbunătățește dorința de a învăța nu are nume. Poate și statutul de cadru didactic rămas încă deosebit pentru unele persoane înaltă câteodată spiritul și motivația personală. Pentru a nu pomeni întâlnirea de peste ani când ajungem să fim menționați de foștii elevi în anumite situații de viață.

În rest în învățământ este corvoada hârtiilor, a statisticilor utile și inutile și câteodată satisfacția atingerii sufletelor și a gândurilor lor interioare. Poate că aceasta este cea mai importantă parte a învățământului distrus de online și anume curiozitatea încă existenta din partea unui număr tot mai scăzut de elevi. În vremurile tulburi parcă este nevoie ca să acordăm o importanță crescândă cadrelor didactice pentru că sunt de fapt și formatori de opinii. Inundați în hârtii este complicat ca să facă față pe toate fronturile mai ales dacă au o familie și copii.

Cam acesta ar fi în linii mari părerea și din partea aceea care nu este ascultată decât foarte puțin și anume a cadrelor didactice.

Published by PaulOvi

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

7 thoughts on “Viața unui cadru didactic

 1. Eu am o parere foarte proasta despre anumite cadre didactice. Exista „unii” care-s doar niste pile si care ocupa niste posturi pe care poate le-ar merita altii. Majoritate profesorilor nu se pregatesc deloc pentru orele de curs, au aceleasi foi pe catedra dupa care copiaza pe tabla de ani si ani de zile.
  O sa se faca curat in invatamant cand se vor autoriza camerele se luat vederi acolo si se va putea demonstra incapacitatea unora.
  Exista profesori care fac din ora lor de matematica, romana, fizica dar si altele un mare „talmes-balmes”, elevii nu invata nimic in clasa, apoi le sunt date niste teste grele. Scopul – clienti pt meditatii.
  Cand nu o sa mai fie nevoie de meditatii atunci cadrele didactice se vor putea numi profesori, dar pana atunci dupa parerea mea nu se numesc decat „replicatori dupa foaie pe tabla”.
  Daca le dau examen din propria lor materia, am curajul sa pum pariu ca mai mult de 50% pica…

  Liked by 1 person

  1. Ai totală dreptate în ceea ce spui numai că mai sunt și profesori care-și cunosc meseria și care nu sunt în această categorie. Cunosc și eu cazuri de care vorbești și cum ajung elevii la meditații. Din nou nu toți profesorii sunt așa ci așa se ajunge ca să se generalizeze. În toate meseriile este povestea cu pădurea și cu uscaturile și cu generalizarea. Mai ales că aceia de care spui sunt oamenii lăudați și în spatele lor se află multe lucruri negative. O altă problemă este că toată lumea, indiferent de morală, a ajuns în învățământ datorită salariului destul de bun în comparație cu alte meserii fără niciun criteriu nici de morală sau competență. Numai că mai sunt și profesori buni, corecți și care nu sunt văzuți din cauza acelora care nu fac lucrurile așa cum este nevoie. Din punctul meu de vedere dacă elevul se pregătește și eu trebuie să spun lecția fără hârtie și să încerc ca să o fac cât mai atractivă. Numai că aici mă lovesc de indolența și de lipsa mijloacelor didactice cu care este dotată școala. Așa că aceasta este realitatea din punctul meu de vedere în momentul actual al cercetării

   Liked by 1 person

  2. Mi se pare doar mie că „mustesc” frustrările în tine!?
   Că prea ai impresia că te pricepi la toate cele!
   Din două una: ori ai trecut mai mult pe lângă școală (pe vremea când trebuia să o frecventezi!), ori ți-ai câștigat existența ca personal didactic… suplinitor!
   Tertium non datur!
   Apropo: ai lucrat vreo zi / oră în învățământul preuniversitar românesc!? Că prea ai impresia că te pricepi la toate cele…

   Liked by 1 person

   1. Crezi ceea ce vrei. Și în al doilea rând este un blog de gânduri pentru care nu ar trebui să existe jigniri și în al treilea rând există unfollow și ignore

    Like

   2. Observațiile tale ar fi trebuit să fie îndreptate spre autorul comentariului căruia i-am răspuns.
    Citește respectivul comentariu și mai vedem. Asta apropo de… “jignirile” despre care faci vorbire.

    Like

   3. Ca și fapt divers se fac 15 ani la vară de când sunt în sistem. Oamenii mediocrii combat alți oameni, Oamenii mai deosebiți combat idei. Atât timp cât se vor trezi unii ca dumneata să facă profilul psihologic al celor care scriu și vor citi doar în diagonală ceea ce se scrie țara aceasta se duce de râpă. Mai departe nu cred că ne-am salutat vreodată ca să-mi spui cum sunt. Așa că păstrează-ti părerile pentru tine. Nu-ți convine ceea ce scriu ignore și unfollow

    Like

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: