Codul de etică al amerindienilor


 1. Trezește-te împreună cu Soarele și fă-ți rugaciunea. Roagă-te singur. Roagă-te des. Marele Spirit te va asculta; trebuie doar să-i vorbești.
 2. Fii tolerant cu cei care s-au pierdut pe cale. Ignoranța, Înșelătoria, Mania, Invidia/Gelozia și Lăcomia – acestea izvorăsc din înstrăinarea de Suflet.
  Roagă-te pentru acești oameni, ca și ei să-și găsească îndrumare.
 3. Cauta-te pe tine, prin tine. Nu lasa ca alții să-ți impună pe ce cale să mergi. Este calea ta și tu mergi pe ea. Alții pot să meargă, eventual, alături de tine, însă nimeni altcineva nu poate să trăiască viața ta.
 4. Poartă-te cu oaspeții care îți intra în casă cu multă considerație. Serveste-le mâncarea cea mai bună, dă-le patul cel mai bun și onoreaza-i cu bunăvoință și respect.
 5. Nu fura ceea ce nu este al tău, nici de la altă persoană, nici de la o comunitate, nici din natură. Dacă nu ți-a fost oferit sau dacă nu ai muncit pentru el, atunci nu-ți aparține.
 6. Respectă toate lucrurile care se află pe acest Pamant – toți oamenii, ființele, toate plantele.
 7. Onorează gândurile, dorințele și cuvintele oamenilor cu care intri în contact. Niciodată să nu întrerupi pe altul care vorbește, nici să nu râzi de el și nici să nu îi copiezi comportamentul în batjocură. Permite-i fiecărui om dreptul la exprimare personală.
 8. Nu-i vorbi niciodată de rău pe alții. Energia răutății pe care o emiți către Univers va veni înapoi către tine, multiplicata.
 9. Toți oamenii fac greșeli. Și toate greșelile pot fi iertate.
 10. Gândurile rele produc îmbolnăvirea minții, a trupului și a spiritului.
  Practică Optimismul.
 11. Natura nu este aici pentru noi, ci este Parte din noi. Toți facem parte din Familia Planetară.
 12. Copiii sunt semințele viitorului nostru. Planteaza iubirea în inimile lor și udă această iubire cu înțelepciunea și lecțiile vieții. Copiii au nevoie de spațiu ca să crească; asigura-le acest spațiu.
 13. Evită să ranesti inimile altora; fii conștient că, ranind pe altul, otrava durerii se va întoarce înapoi la tine.
 14. Fii cinstit întotdeauna. Corectitudinea este un test de Voință în acest Univers.
 15. Pastreaza-te echilibrat; încearcă să păstrezi puternice, pure și sanatoase, sinele tău mental, sinele tău spiritual, sinele emoțional, sinele fizic. Activitatea fizică dă forță minții.
  Bogăția spirituală vindecă problemele emoționale.
 16. Ia decizii conștiente, legate de cine intenționezi să fii și cum intenționezi să reacționezi. Asuma-ti responsabilitatea pentru propriile acțiuni.
 17. Respectă spațiul personal al celorlalți. Nu te atinge de proprietatea altora, în special de obiectele de cult religios. Așa ceva este un lucru interzis.
 18. Fii cinstit întâi cu tine însuți. Nu poti să îngrijești sau să ajuți pe altul, daca întâi nu te îngrijești și te ajuți pe tine însuți.
 19. Respectă alte credințe religioase. Nu-ți impune credința ta, altora.
 20. Împarte din ceea ce ai. Participă la lucrul de Caritate.” (Text preluat)

Published by PaulOvi

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: