Povestea berzei


Barza este văzută zburand deasupra acoperișurilor, cu un săculeț de pânză în cioc, apoi coboară la ușa unui cuplu fericit ce-si primesc nou-născutul zâmbitor. Acest mit era odată o poveste adesea spusă copiilor prea tineri pentru a li se spune adevărul.
Într-o veche legendă poloneză se spune că broaștele, șopârlele și şerpii se înmulțiseră atât de mult pe pământ, dând naștere la numeroase necazuri, încât, pentru a scăpa de ele, Dumnezeu a adunat toate aceste creaturi într-un sac pe care l-a încredinţat unui om pentru a-l arunca în mare. Omul nu şi-a putut înfrânge însă curiozitatea, a deschis sacul pentru a vedea ce se află în el şi toate vieţuitoarele au scăpat, invadând iarăşi pământul. Drept pedeapsă, Dumnezeu l-a transformat pe acel om într-o barză, în aşa fel încât să îşi repare greşeala stârpind broaştele, şerpii şi şopârlele din lume.
Berzele au fost asociate cu copiii și familia de secole. În mitologia greacă, berzele erau asociate cu furatul copiilor, dupa ce zeița Hera și-a transformat rivala într-o barza, iar femeia-barza a încercat să-i fure fiul. In mitologia egipteană, sufletul unei persoane – ba-ul – era adesea reprezentat printr-o barza. Reîntoarcerea unei berze la cuibul sau însemna reîntoarcerea sufletului, punct în care persoana putea fi readusa la viață. În mitologia nordică, barza reprezenta valorile de familie și dăruirea reciprocă a cuplurilor.
În cateva mituri, berzele sunt de asemenea un simbol al fidelității și al căsătoriei monogame, deoarece berzele, se crede, se împerechează pe viață. În realitate, nu fac asta, însă au tendința de a se întoarce la acelasi cuib în fiecare an și, de obicei, se împerechează cu același partener.
Comportamentul natural al berzelor ajută la înțelegerea asocierii lor cu fenomenul nașterii. Ca și pasăre migratoare, berzele albe zboară către sud, în toamnă și se întorc nouă luni mai târziu. De obicei, pot fi zărite îndreptându-se spre nord făcându-și cuiburi în jurul lunilor martie si aprilie. Copiii născuți în martie și aprilie au fost foarte probabil concepuți în luna iunie a anului anterior. Solstițiul de vară, care este pe 21 iunie, reprezintă și data la care anumite sărbători păgâne celebrează căsătoria și fertilitatea. Cum multe căsătorii, logodne, cununii au loc, cu precădere, în această perioadă, mulți copii pot fi născuți în jurul perioadei în care berzele pot fi văzute zburând spre nord, făcându-se astfel conexiunea „barza a adus copilul”. Simbolistica sablonului de migrare al berzelor, împreună cu istoria lor în mituri și legende, au contribuit la popularitatea poveștii de azi.
Legenda berzelor a fost răspândită datorita necesității oamenilor adulți de a răspunde într-o manieră „nevinovată ” întrebărilor copiilor curioși, cât mai mult posibil. În timpurile lui Hans Christian Andersen, facerea copiilor era un subiect tabu. Chiar și în zilele noastre, mulți copii își primesc frățiorii și surioarele tot de la berze, până când sunt pregătiți pentru a avea „Discuția ”. Datorită vechilor asocieri cu bebelușii și familia, mitul berzelor reprezintă o poveste frumoasa, ușoară, pentru copii, în timp ce-i înveți lecții prețioase despre viață, cum ar fi sinceritatea.
sursă: internet

Published by PaulOvi

Cand n-am mai avut nimic de pierdut, am castigat totul. Cand am incetat sa mai fiu cine eram, m-am gasit pe mine insumi. Cand am cunoscut umilinta, chiar si atunci, mi-am continuat drumul si am inteles ca eram liber sa-mi aleg soarta. Paulo Coelho

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: